Memede kitle – sertlik – şişlik

Memede kitle – sertlik – şişlik

MEMEDE KİTLE:

Hemen her kadının yaşamının belirli bir döneminde eline memede kitle gelir. Bir kadının eline memede kitle geldiğinde hemen korkuya kapılmamalıdır. Memede kitle nedeni en sık memede bulunan kistik bir yapıdır. Eğer adet görmekle memede kitle küçülmüyor veya yok olmuyorsa bir hekime başvurmanız gerekir. Memede kitle büyük oranda memenin iyi huylu bir yapısıdır. Genç yaşlarda saptanan bir memede kitle fibroadenom dediğimiz memenin iyi huylu bir tümörü olabilir. Memede kitle fibroadenom bile olsa mutlaka takip edilmelidir. Nadir de olsa genç yaşlarda memede kitle bir meme kanseri bulgusu olabilir. İleri yaşlarda saptanan bir memede kitle daha büyük oranda risk taşır ve mutlaka uzman bir hekim tarafından incelenmelidir.Detaylı bilgi için bakınız (https://www.memekanseri.org.tr/meme-sagligi/memenin-kanser-olmayan-iyi-huylu-tumorleri/)

MEMEDE SERTLİK:

Memede sertlik meme ile ilgili yakınmaların başında gelir. Memede sertlik ele geldiği zaman bir adet dönemi  bitmesini bekleyebilirsiniz. Adet görünce memede sertlik geçiyor ise bu basit bir kist  demektir.  Eğer memede sertlik adet görmekle geçmiyor ise mutlaka uzman bir hekime baş vurulmalıdır. Memede sertlik büyük oranda iyi huylu bir tümördür.  Meme kanseri de ilk olarak memede sertlik olarak kendisini gösterebilir. Eğer saptanan memede sertlik basit bir kist değilse mutlaka incelenmelidir. Hekim muayenesi, mamografi, ultrason gibi tanı yöntemleri ile saptanan memede sertlik yapısı araştırılır. Gerekli durumlarda saptanan memede sertlik biyopsi yapılarak   incelenebilir. Genellikle yapılan tetkikler sonucu saptanan memede sertlik yapısı için teşhis konulur, Nadir de olsa memede sertlik için cerrahi önlemlere baş vurmak gerekebilir. Detaylı bilgi için bakınız (https://www.memekanseri.org.tr/meme-sagligi/memenin-kanser-olmayan-iyi-huylu-tumorleri/)

MEMEDE ŞİŞLİK:

Memede şişlik meme en sık görülen yakınmadır. Genellikle memede şişlik menstruasyon öncesi fark edilir. Adet görünce memede şişlik küçülürse bu büyük oranda memede kistik yapıda bir oluşumdur. Özellikle ele gelen memede şişlik erken yaşlarda saptanmış ise çok fazla endişelenecek bir durum yoktur. Bir süre takip edilebilir; bir değişiklik olursa ise hekime  baş vurulmalıdır. Daha çok ileri yaşlarda ele gelen memede şişlik risk oluşturur. Menopoz sonrası dönemde saptanan memede şişlik mutlaka bir hekim tarafından incelenmelidir. Görüntüleme yöntemleri ile incelenen memede şişlik şüpheli bulunursa, biyopsi yapılması önerilir. Şüpheli bulunan memede şişlik biyopsi sonucu iyi gelse bile bu kesin sonuç olmayabilir. Bazı durumlarda memede şişlik için biyopsi yapıldığında kanser saptanmasa bile cerrahi olarak çıkartılması önerilebilir. Saptanan memede şişlik cerrahi olarak çıkartılarak incelendiğinde kesin sonuç elde edilir. Burada önemli olan memede şişlik için hangi durumlarda biyopsi veya cerrahi girişim gerektiğine karar vermektir. Bunun için bu konuda tecrübeli bir ekip gereklidir. .Detaylı bilgi için bakınız

(https://www.memekanseri.org.tr/meme-sagligi/memenin-kanser-olmayan-iyi-huylu-tumorleri/



×