Farkındayım Korkmuyorum

FARKINDAYIM KORKMUYORUM

Meme Sağlığı Bilinçlendirme Kampanyası

“Göğsünden vurulan kadınlar…”

 

Dünyadaki her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu biliyor muydunuz? Avrupa’da her yıl yaklaşık bir milyon kadın meme kanseri nedeni ile tedavi görüyor. Dünyada her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalanıyor. Ve ne yazık ki, her 11 dakikada bir kadın, bu yüzden hayatını kaybediyor.

 

Utangaç bir acı…

 

Meme kanserinin böylesine bir trajediye dönüşmesi, tıbbi nedenler kadar, kültürel nedenlere de bağlı. Dünyada birçok kültürde meme, kadın vücudunun herkesten saklanması gereken gizemli bir parçası. Ergenliğe ulaşan genç kız için meme, kadınlığın ve cinselliğin simgesiyken, anne olduğunda ise, bambaşka bir işlev kazanır. Emzirmek, sadece bebeği beslemekle kalmaz, anne ile bebeğin iletişimini sağlayan çok önemli bir duygusal bağ oluşturur. Kadının yaşamında farklı işlevler kazanan meme, kadın sağlığı için de hayati organlardan biridir. Ancak, toplumsal tabular yüzünden, meme ve sağlık arasındaki bu ilişki yeterince vurgulanmadığı için, kadınlar herhangi bir meme hastalığı karşısında büyük bir şaşkınlık ve korku yaşar.

 

Türkiye’de, önemli bir halk sağlığı sorunu olan meme kanseri, %24’lük oranla, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sıradadır. Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri daha genç yaşlardaki kadınlarda görülmeye başlamıştır.

Herşey” Farkında Olmak”la başlıyor

 

Tüm dünyada meme kanseri görülme sıklığı artarken, gelişmiş batı ülkelerinde bu hastalığa bağlı ölüm oranı artmadığı gibi, son yıllarda azalmaya başladı. Çünkü, meme sağlığı konusunda yeterince bilinçlendirilmiş olan bu toplumlarda, erken tanı olanakları yaygın olarak kullanılıyor ve erken teşhis oranı her yıl yükseliyor. Örneğin, İsveç ve Finlandiya’da yürütülen meme kanseri için yüksek kaliteli mamografi taraması uygulaması, meme kanserine bağlı ölümleri üçte bir oranında azaltmıştır.

 

Bu hesaba göre, yılda yaklaşık 75.000 kadının, meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği Avrupa Birliği ülkelerinde, tüm kadınlar doğru tarama uygulamalarına ulaşabilselerdi, yaklaşık 25,000 kadın hastalığı yenmiş olacaktı. Aynı şekilde ülkemizde de, İsveç örneğindeki gibi, %90’lara varan bir tarama uygulanabilseydi yüz binlerce kadın, şu anda hayatta, sevdiklerinin yanında olacaktı.

 

“Farkındayım, Korkmuyorum”

 

Türkiye Meme Vakfı misyonu doğrultusunda Türkiye’de meme sağlığı bilincinin geliştirilmesi ve erken teşhis olanaklarının yaygınlaştırılması için 2006 Mayıs itibariyle “FARKINDAYIM – KORKMUYORUM” kampanyası ile harekete geçti.

 

Kampanyanın amacı:

 

Türkiye’de

 

  • Meme sağlığı ve meme kanseri konusunda, başta gençlerimiz olmak üzere toplumu bilgilendirmek,
  • Meme kanseri ve en önemli erken teşhis yöntemi olan mamografi hakkında, hedef kitleyi bilinçlendirmek,
  • Kurumsal ve bireysel destek sağlayarak, erken teşhis olanaklarını yaygınlaştırmak,
  • Meme sağlığı konusunda en etkin ve sürekli bilinçlendirme kampanyası olmak
×