Memede ağrı, kızarıklık, bölgesel ısı yükselmesi, genel vücut ateşi artışı titreme, bazen deride sertlik ele gelmesi gibi bulgular ile ortaya çıkar. Koltuk altında ağrılı bir kitle gelişebilir. Bu enfeksiyonun vücuda yayılmasını sınırlamaya çalışan bir lenf bezidir
Memede Enfeksiyon Nedenleri
Emzirme sırasında ortaya çıkan meme enfeksiyonu
Memede enfeksiyon en sık emzirme sırasında ortaya çıkar. Normalde bebeğin ağzında bulunan bakteriler meme başındaki bir çatlaktan süt kanallarına girerek enfeksiyona sebep olurlar. Ağrı, ısı artışı, şişme, kızarıklık ve bazen kitle oluşumu gibi bulgular ile ortaya çıkar. Memede enfeksiyon bulguları ortaya çıktığında mutlaka meme ultrasonu ile değerlendirilmelidir. Eğer abse oluşumu gelişiyorsa cerrahi olarak açılarak abse boşaltılmalıdır. Antibiyotik ve antienflamatuvar ilaçlar ile tedavi edilir. Bazı durumlarda enfeksiyon zemininde meme kanseri bulunabilir; bu nedenle enfeksiyon tedavi edildikten 3-4 hafta sonra tekrar ultrason ile kontrol etmek gerekir.
Emzirme dışı gelişen enfeksiyon
Memede emzirme dışında da enfeksiyon gelişebilir. Bu durum büyük oranda sigara kullanan kadınlarda olur. Bu grupta enfeksiyon zemininde meme kanseri araştırması yapılmalıdır. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra 3-4 hafta sonra ultrason ile kontrol edilmelidir
Diğer enfeksiyon nedenleri
Enflamatuar meme kanseri enfeksiyon bulguları ile karışabilir bu nedenle enfeksiyon bulguları ortaya çıktığında özellikle emzirmeyen kadınlarda mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen meme enfeksiyonlarında mantar hastalıkları da akla getirilmelidir. Tedaviye dirençli bazı mantar enfeksiyonlarında yeterli ve uygun tedavi yapılmaz ise memenin tümünün cerrahi olarak alınması gerekebilir. Bu durumda cerrahın mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ile birlikte hastayı tedavi etmesi önerilir.
Tedaviye dirençli meme enfeksiyonlarında şeker hastalığı, aids veya bazı kronik hastalıklar göz önüne alınmalı ve bunlara yönelik testller yapılmalıdır.
Meme Enfeksiyonunda Tedavi
Eğer bebek emziriliyorsa bu memeden emzirmeye son verilir. Pompa ile süt devamlı olarak boşaltılır. Diğer memeden bebeği beslemenin bir sakıncası yoktur. Kullanılan antibiyotiğin bebekte yan etkisi olmayacak bir gruptan olması gerekmektedir.