Merhaba, Ben 2002 şubat ayında 32 yaşında sağ mememde radikal mastektomi ameliyatı oldum, kol altı lenflerim de alındı, evre 2. Ameliyatı takiben 4 seans kemoterapi ve 25 seans radyoterapi tedavisi gördüm. Tedavilerimin hepsini Türkiye’de gördüm, kasım 2003’de gezmeye gittiğim Amerika’da biri Harvard’da biri de Cornell’de 2 doktora kontrole gittim. İkisi de Türkiye’de yapılan tedavinin son derece doğru ve titiz olduğunu söyledi. Ben de Türkiyeye dönünce rekonstrüksiyon ameliyatlarıma başladım. Expander’dan sonra ana protezin konulacağı 2.ameliyatımda onkoloğum tedbir için öbür mememin de alınması konusunda beni ikna etti. Aslında memesiz olmaya hiç alışamamıştım ama aynı ameliyatta ona da protez konacağı için kabul ettim. Ameliyattan 1 ay sonra yeni alınan meme derimde nekroz oluştu ve protezi çıkarmak zorunda kaldılar. Şimdi tekrar memesiz kaldım. Bu arada Tamoksifen tedavim devam ediyor ve sağlığımla ilgili hiçbir problemim yok. Bence bu hastalıkla önemli olan 2 şey var,
1. Hastalık öncesi:kesinlikle erken teşhis. Sıralanan risk faktörlerinin hiçbiri bende olmadığı halde 32 yaşında hastalandım, demekki herkesin 30 yaşından sonra kontrollerden geçmesi gerekiyor.
2. Hastalık sonrası; inanılmaz travmalar yaşıyorsunuz ama bunun üstesinden dinamik olarak gelebiliyorsunuz. Ben mimarım ve kendime ait bir şirketim var, işlerimi hiç durdurmadım, aynı stresleri yaşayıp kendimi hiç değilse gündüzleri dinlememeye çalıştım. Ailemin, özellikle eşimin desteği bu psikolojik travmayı atlatmama yardım ediyor. Bu konuda başkalarına da yardım edebilirmiyim diye merak ediyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.
Vakfımızın çatısı altında yer alabilir, bizimle birlikte mücadelemizde yanımızda yer alabilirsiniz.
Meme kanserinde ışın tedavisinden sonra 3.derece yanık meydana gelir mi? Türkiye’de bu tür yanık tedavisiyle ilgilenen merkezler nerelerde vardır? Beni en kısa zamanda bilgilendirirseniz sevinirim. TEŞEKKÜRLER..
Evet radyoterapi sonrası derin yanıklar gelişebilir ve yaralar açılabilir. Bu yanıkların iyileşmesi uzun zaman alır, Üniversite Dermatoloji klinikleri bu tip yaraların tedavisi ile ilgilenmektedir.
Merhabalar, meme kanseri hastalığından dolayı teyzemi ve kuzenimi kaybettim … bu konuda çok hassas yapıdayım.. sol koltuk altımda bir şişlik meydana geldi. yaklaşık bu şişlik 1 aydır var… dıştan bakıldığında da bu şişlik rahat farkediliyor, kolumda da dirseğime kadar biraz şişkinlik var.. sol göğsümün altında kaburgamın üstünde bir kitle oluştu..üzerine dokunduğum zaman hafif sızlama oluyor.. ben ani bir hareketle incittiğimi düşündüm ama yinede tedirginlik yaşadım 2 yakınımı bu hastalıktan kaybettiğim için.. bu konuda ne yapmam gerektiği konusunda beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.. eğer bir doktora gitmem gerekiyorsa hangi bölüme gidebilirim?.. herşey gönlünüzce olsun, iyi çalışmalar dilerim.
Koltuk altında oluşan şişlikler meme kanserinin bazen ilk bulgusu olarak ortaya çıkabiliyor; özellikle meme konusunda uzmanlaşmış bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı öneriyoruz veya vakfımızın polikliniğine baş vurabilirsiniz.
Merhaba, ben bilateral mastektomi olmuş bir hastayım ve 33 yaşındayım.sitenizdeki yazıyı okudum. bir kolum anormal derece de şişti.ama en azından diğerinin böyle olmasını istemiyorum.sürekli egzersizlerden bahsediliyor okuduğum yazıda.sizden ricam egzersizler hakkında daha detaylı bilgi alabilmek. bu amaçla fizyoterapistlerle konuştum ama (hacettepe)duvara tırmanma ve oklava çevirme hareketinden başka bir şey öğrenebilmiş değilim. elinizde bu konuda beni daha detaylı aydınlatacak bilgi varsa ve bana yollarsanız çok sevinirim.ayrıca bu konuda yardımcı olabilecek tecrübeli fizyoterapi merkezleri varsa onlar hakkında da bilgi alabilmek isterim. teşekkürler.
Maalesef bu konuda uzmanlaşmış fizyoterapi merkezi sayısı çok kısıtlı. Vakfımız bünyesinde çalışan merkezimize müracaat edebilirsiniz. Ayrıca sitemizde bu konu ile ilgili bir bölümümüz var, oradan da yararlanabilirsiniz.
Yazınızı internette okudum ve çok faydalı buldum. Elinize sağlık. Müsade ederseniz size bir sorum olacak. Benim ayağımdaki şişe lenfödem teşhisi kondu. Varis çorabı giymemi ve bacağımı kalçadan yukarı doğru uzatıp dinlenmemi önerdiler. Ama sizin yazdığınız detayda bir bilgi vermediler. Okuduğum bazı yazılardan bacağın çok şişebildiğini ve ağrılar olduğunu öğrendim. Şu an benim lenödem olan bacağım diğerinden bir santim kadar kalın gözüküyor. Uygun tedaviyi uygularsam bu kalınlık azlır mı? Azalmasa bile daha ileri gitmesini engelleyebilir miyim? Beni cevaplarsanız çok sevinirim. Saygılar
Evet varis çorabı giymeniz lenfödeminizin artmasını önler. Bu arada çok iyi ayak bakımı yaparak(sitemizdeki lenfödem bölümünde yer alan el ve kol bakımı önerilenleri gibi) enfeksiyondan çok iyi korunmanız gerekiyor.
Ben 37 yaşında meme kanseriyle tanıştım,geçtiğimiz kasım ayında( 2003) önce lumpektomi,daha sonra da mastektomi geçirdim.2.ameliyatın ardından 15 gün sonra da kemoterapilere başladım.26 nisan’ da bu tedavim sona erdi.Şu anda da günde 20 mg. Tamoxifen tedavisi alıyorum.Saçlarım,kaşlarım ,kirpiklerim henüz yeni çıkmaya başladı.Lenfodem olmaması için küçük egzersizler yapıyorum,diyetisyene giderek zayıflamaya çalışıyorum( meme ca.nın yağ oranı ile ilgili olduğu söyleniyor,her ne kadar kanıtlanmasa da)Şimdilik kolumda şişlik yok,ancak zaman zaman kolum çok sallandığında şişebiliyor.Çevreden duyduğum kadarıyla,1 yıl sonra bile şişebiliyor hatta hiç problem yokken 5 yıl sonra dahi şişebileceği söyleniyor.Kaldı ki ben,sol kolumu hiç yokmuş gibi davranıyor,zorlamıyorum,ağırlık kaldırmıyorum.Bunların doğrluk payı ya da önlem almak için daha farklı egzersiz çeşitleri var mıdır,bu konuda beni aydınlatır mısınız? Ayrıca bu konuda çok yeni olmama rağmen(henüz tedavim yeni bittiği için söylüyorum),bu tedavide bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiği,buna paralel psikolojinin de güçlü olması gerektiğini biliyorum.Herşey kişinin kendi beyninde bitirmesi ve inanması gerekiyor.Vakfınızda destek ( maddi-manevi)çalışmalarına ihtiyaç olduğunda katılmayı isterim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Ameliyatlı taraftaki kolunuzu ağır işlerde kullanmamanızı öneriyoruz; evet lenfödem koruyucu bazı hareketler var; sitemizde bulunan lenfödem başlıkla bölümümüzde yer alıyor veya vakfımızın polikliniğine baş vurabilirsiniz.
Ben KONYA 1956 doğumlu,3 çocuk annesi ev hanımıyım.Senede bir defa yaptırmış olduğum rutin kontrollerim sırasında mamografimde sağ meme dış kadranda yaklaşık 1 cm çapında düzensiz konyurlu spaküler uzanımları olan kitle lezyon bulundu.Ankara Onkoloji Hastanesinde yapılan Biopsi sonucu 1,5 cm çaplı infiltratif duktal karsinoma-grade 2 tesbit edildi.Aynı Hastanede Dr….. tarafından 10-06-2003 tarihinde sağ göğsüm tamamen alındı.Ameliyat sonrası patoloji sonucunda materyalde rezidü tümör bulunmadı.Ayrıca Apeksten 5,santral bölgeden 3 geri kalan aksilladan 25 adet reaktif lenf nodu bulunmuştur.Ameliyatımdan 15 gün sonra 21 gün ara ile 4 kür kemoterapi aldım.Şu anda günde 2 defa 10mg’lik TAMOKSİFEN kullanmaktayım.Bu 5 yıl devam edecek olup,3 ayda bir kontrole gidiyorum.Yapılan kontrollerimde herşey düzenli gidiyor.Yanlızca şikayetim ameliyatlı kolumu kullandığımdan dolayı omuzumla dirsek arasının hafifce şişmesidir.Aynı bölgede biraz uyuşukluk,biraz da yanma vardır.Mümkün olduğunca kolumu yüksekte tutmaya,egzersiz yapmaya çalışıyorum.Sizden ricam bu kolumun daha fazla şişmesini önlemek için yapabileceğim veya varsa kullanabileceğim ilaçları bana bildirirseniz,beni mutlu edersiniz.
Kolunuzu iç tarafında bulunan yanma ve his kaybının sebebi meme alınırken koltuk altına yakın bölgede kolunuzun iç kısmına giden sinirlerin de alınmasıdır. Bu his zamanla azalır ama tamamen geçmez.Sitemizin lenfödemle ilgili bölümünden bu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Meme kanseri 18 yaşında gençkızlarda görelebilir mi. Benim kızım 18 yaşında dün akşam göğsünde ele gelebilen bir kitleye rastladık, epey telaşlandık. Sizden öğrenmek istediğim nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Ne yapmam gerekiyor. Bana acil bilgi verebilir misiniz Teşekkürler.
Evet nadir olmakla birlikte görülebilir; meme üzerinde uzmanlaşmış bir genel cerrahi uzmanına veya vakfımızın polikliniğine baş vurabilirsiniz.
Merhaba, Ben 37 yaşındayım aileden anne ve teyzeyi kanserden kaybettim, ikisinin de başlangıçları meme kanseriydi, daha sonra farklı alanlara sıçrayop yayıldı. Halen bir üniversite hastanesinde yıl da 1 kez kontrol oluyorum. 1 kezde iğneli biyopsi yaptırdım 2 adet fibroadenom ve çeşitli fibrokistlerim var. Daha detaylı bilgi edinmek için ne yapmam gerekiyor. Örneğin meme kanser riski nasıl yapılıyor, mamografi için yaşım uygun mu. İlginiz için şimdiden teşekkürler
Öncelikle rutin meme kontrolünde iğneli biyopsisi yoktur ancak şüpheli bir durum varsa bu işlem yapılır. Anneniz kaç yaşında meme kanserine yakalanmış ise 10 yıl önceden itibaren mamografi çektirmeye başlamanız gerekiyor. Meme kanseri riskinin hesaplanması için Amerika Kanser Derneği tarafından hazırlanmış bir bilgisayar programı ile kişiye ait ve7riler girilerek kanser riski hesaplanabiliyor. Bu işlem vakfımızda yapılıyor. Yalnız bu program ABD deki kişiler için hazırlanmış bir program ve Türkiye halkına ne kadar cevap veriyor bilemiyoruz.
İyi günler…. Gazetedeki yazı dizisini okudum ve bu yazı sayesinde kimden ve nasıl yardım isteyeceğimi buldum. Haftalardır kanser araştırmasını nerden yaptırabilirim diye araştırdım fakat bir bilgiye ulaşamadım. Benim sorum 3 yıl öncesi bir meme kanseri seminerinde kendi kendimi nasıl kontrol edeceğimi öğrendiğim sırada başladı. Seminer sonrası öğrendiğim muayene yöntemini uygularken mememde bir şişliğe rastladım. Bunun sonucu doktora gittim ve 2 kez ultrason çektirdim ve şişliklerin süt kanallarının şişmesinden kaynaklandığını söylediler.Fibrokistlik meme dediler. 2 kez kontrolden geçtim ve şimdilik bir problem olmadığımı fakat sıksık kontrol ettirmemi tavsiye ettiler. Ben uzun zamandır kontrol ettiremedim ve bu kontrollerin kanser araştırma merkezinde yapılmasını istiyorum. Yardımlarınızı ve yol göstermenizi rica ediyorum. Saygılarımla,
Vakfımıza başvurabilirsiniz.
Merhabalar ben 25 yaşında bir genç kızım. Meme kanseri belirtileri ile ilgili bir yazı okudum ve maalesef belirtilerin % 90 nı taşıyorum. Bununla ilgili olarak internetten bir araştırma yaptım. Açıkçası şu an biraz panik oldum. Zannediyorum öncelikle mamografi çektirmeliyim. Bana izleyeceğim yol ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Mememde kitle ve acı, ucunda çatlak ve akıntı, çökme bendeki belirtilerdir. Ailemde ve yakın akrabalarımda böyle bir durumla karşılaşmadık, bekarım. Birde meme üzerindeki damarlar çok geniş ve belirgin.. Bana kısa zamanda cevap yazmanızı ümit ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Sizin yaşınızda mamografi çektirmeniz pek uygun değil; çünkü gençlerde meme dokusu yoğun olduğu için mamografi fazla bilgi vermiyor; ultrason çektirmeniz daha uygun olur.
Merhaba! sitenizi tesadüf eseri internette araştırma yaparken gördüm. ismim özlem 1980 doğumluyum 1995 yılında biraz da merakım sayesinde meme kanserine yakalandığımı öğrendim dedim ya merakım sayesinde erken teşhisle kemoterapi görmeden bir müddet radyoterapi aldım. şu an tedavim hala devam ediyor. rutin kontrollerimle beraber göğsümde devamlı oluşan fibroadenomların önüne geçmeye çalışıyoruz doktorumla. bu konuda bilinçli olmayan insanlara bir nebzede yardımcı olmak amacıyla kendi deneyimlerimi fırsat buldukça anlatmaya çalışıyorum insanlara. 15 yaşında bir kızın böyle birşey yaşaması insanları şaşırtıyor. ama kitlelerimi ben bir konferans sayesinde kendimi muayene ederek teşhis etmiştim. şimdi de aynı bilinci yerleştirmeye çalışıyorum. izmir de sizin adınıza hizmet veren bir yer varmı acaba öğrenmek isterim. şu an …… form sitesinde ben ve benim gibi pek çok hasta bu hastalığa yeni yakalanan veya bilgi almak isteyenlere bir şekilde yardımcı olmaya çalışyoruz. hasta iseniz sizi en iyi anlayan ve moral veren doktorlarınız ve sizin gibi hasta insanlar oluyor gerçekten. bu moral çok önemli ümidini kaybetmiş insanlar bizim hikayelerimzi dinleyince hiç birşeyin imkansız olmadığını görüyorlar. bilinçlendirme konusuna gönülden destek veriyorum. vakfınız konusunda bir bilgim yok ama eğer form sitemizde olduğu gibi yardımcı olabileceğimiz en azından moral verebileceğimiz insanlar varsa seve seve size katılmak isterim. tabi bu arada kendimede yardımcı olucam inanın ne kadar bilinçli olmaya çalışırsanız çalışın bazen tüm karamsarlığınızı büründüğünüz son noktaları yaşayabiliyorsunuz.
İzmir’de maalesef bizimle çalışan bir şubemiz yok. Dileğimiz çalışmalarımızın tüm Türkiye’ye yayılması; bu da ancak güç birliği ile olacak.
Size daha önce lenfödemimle ilgili yazmıştım ve yakın ilginizi görmüştüm.. İstanbul’a gelebilirsem masajla tedavi edilebileceğimi söylemiştiniz.. Ben maalesef gelemedim, ancak burada lenfdrenaj masajı yapan uzman bir masör buldum ona gittim.. Bir miktar ilerleme var.. Devam ediyoruz bakalım.. Benim bu iletiyi yazmaktaki amacım başka bir konuda fikrinizi almak; Kemoterapi sırasında adet görmem durmuştu.. Menopoza girdiğim söylenmişti. Ama üç aydır yeniden adet görmeye başladım, jinekoloğum ve bir genel cerrah adet görmemin benim için iyi olmadığını, bir an önce rahmim ve yumurtalıklarımdan kurtulmam gerektiğini söylediler. Oysa ben yeniden adet görmeye başladığımdan beri çok iyi olduğumu hissediyorum. Depresif halimden eser kalmadı, artık geceleri uyuyabiliyorum, ateş basmıyor ne bileyim hayata daha olumlu bakıyorum.. Bunlar olunca da iyi olduğuma daha çok inanıyorum.. Yani sanki yaşam kalitem yükseldi. Sizce de ben biran evvel ameliyat olmalı mıyım?.. Düşüncelerinizi öğrenmek isterim.. Saygılarımla..
Adet görüyor olmanız yumurtalıklarınızda östrojen hormonu üretiliyor anlamına geliyor Eğer meme kanseriniz östrojen veya progesteron reseptörü pozitif ise ( ER,PR +) , östrojen hormonu meme kanserinizin gelişmesinde rol alıyor anlamına gelir; bu nedenle yumurtalıklarınızın alınması veya yumurtalıklarınızın östrojen hormonu üretiminin durdurulması ( ilaç veya radyoterapi ile de olabiliri) gerekiyor. Doktorunuz bu nedenle yumurtalıklarınızın alınmasını önermiş olabilir..
Gögüs protezleri hakkında nasıl ve ne özelliklere sahip bir şey olmalı,bu özelliklere sahip hesaplı bir fiatla Ankara’da temin edebileceğim bir bayi varmı tarafıma bilgi verirseniz sevinirim. Saygılarımla,
Biz İstanbul’da vakfımızda piyasaya göre oldukça düşük ücretle bu protezleri satıyoruz.
Ben 1963 dogumlu bir bayanim. 6.10.2003 tarihinde sag memede saat 11 yönünde 2cm yakin kitle tesbit edildiginden mastektomi yapildi ve koltuk alti lenflerim alindi. Buna mütakip 6 seans kemoterapi gördüm. Simdi ise saglikli beslenmeme dikkat ediyorum, sporumu yapiyorum ve hormon baskilayici yani sira kalsiyum preparati aliyorum. Doktor bey benim ögrenmek istedigim mastektomi yapilan bir bölgeye ne kadarlik bir süre sonra rekonstrüksiyon yapilabilir? Rekonstrüksiyon yapilmasinin sakincalari varmi? Rekonstrüksiyon sonrasinda meme kanseri ile tekrardan basim derde girermi? Vakfiniza üye genc yasta rekonstrüksiyon yaptirmis hanimlar varmi, onlarla görüsmem mümkünmü? Doktor bey etrafimdaki insanlardan rekonstrüksiyon konusunda kulaktan dolma pek cok sevimsiz bilgiler aliyorum ve bu bilgiler beni fazlasiyla üzüyor, bana bu konuda aydinlatici bilgiler verebilirseniz cok sevinirim. Saygilarimla
Rekonstrüksiyon yaptırmanızın hiç bir sakıncası yok ve beklemenize de gerek yok . Eskiden en az iki yıl beklenilmesi öneriliyordu, bunun da başlıca sebebi rekonstrüksiyondan sonra memenin takibinin zor olduğu düşünülüyordu. Fakat artık MR ile rekonstrüksiyon yapılmış memede kanser araştırması yapılabiliyor; bu nedenle beklenmesine gerek olmuyor. Vakfımızda rekonsrüksiyon yapılmış hanımlar bulunuyor vakfımızı arayarak onlarla bu konuda doğrudan görüşebilirsiniz.
37 yaşında hastalığa yakalandım, üç buçuk yıl oldu. İğne ile zorunlu menapoza giriyorum. Doğum yapabilir miyim? Sakıncaları nelerdir? Bana mail yoluyla ulaşırsanız sevinirim, teşekkürler.
Öncelikle risklerinizi bilmeniz gerekiyor. Genç yaşta meme kanserine yakalanan kadınlarda hasalığın nüks etme olasılığı biraz daha fazla. Eğer meme kanseriniz östrojen veya progesteron reseptörü taşıyorsa(ER,PR +) gebelik sırasında artan östrojen hormonu hastalığın nüks etmesinde rol alabilir. Bütün bu bilgilerin dışında hastalığın nüks etme olasılığının en fazla olduğu ilk 2 yıldan sonra gebe kalabilirsiniz; bu arayı daha da uzatırsanız daha iyi olur.
Öncelikle sizin ve vakfın çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. 10 yıl önce annemi göğüs kanserinden kaybettim. Ailemde, özellikle anne tarafında kanser malesef yaygın durumda. Anneannemde, onun annesinde ve kuzenimde de rahim kanseri tespit edildi. Benden 10 yaş büyük ablam ise 22 yaşında göğsünden kitle aldırdı. Ailemden ve çevremde karşılaştığım kanser hastalarından dolayı bu konuda oldukça hassasım ve mümkün olduğu kadar dikkat etmeye ve çevremdekilerin dikkatini de bu konuya çekmeye çalışıyorum. Ve bu konuda neler yapabileceğim konusunda sizden yardım rica ediyorum. Ben 26 yaşında olduğum için ultrasonla kontrollerimi yaptırıyorum. ancak çevremde 30 yaşın üzerindekileri memografi çektirmeleri konusunda yönlendirmek istiyorum. bu konuda vakfınızın bir çalışması olduğunu duymuştum. bu konuda bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca vakfın çalışmalarında gönüllü olarak bir yardımım olabilirse elimden geleni yapmak isterim . beni bu konuda yönlendirebilirseniz çok sevinirim. Vakit ayırdığınız için şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
40 yaş altındaki kadınlarda özel bir durum yoksa mamografiyi önermiyoruz . Çünkü genç kadınların meme dokusu daha yoğun olduğu için iyi sonuç vermiyor. Bunun dışında annesi veya kızkardeşi meme kanserine yakalanan kadınların, bu yakınlarının meme kanseri yakalandığı tarihten itibaren 10 yıl önceden mamografi çektirmeye başlamaları öneriliyor ve bunun da alt sınırı 25 yaş.